Składniki:
- 250 g truskawek przekrojonych na pół
- 400 g mąki pszennej
- 30 g świeżych drożdży
- 1/2 szkl mleka
- 1/2 szkl cukru
- 100 g masła
- 3 jajka
Kruszonka:
- 80 g mąki
- 60 g cukru
- 60 g rozpuszczonego masła
Sposób przygotowania:
Najpierw wyjmujemy składniki z lodówki. Drożdże włożyć do miski, wsypać 1 łyżką cukru i rozmieszać, aby zrobiły się płynne. Dolać letnie mleko, wymieszać i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce, aby urosły. Trwa to od 15 do nawet 30 minut w zależności od temperatury w kuchni. W tym czasie jak drożdże rosną, rozpuszczamy masło w rondelku i odstawiamy do wystudzenia. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, jajka i wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Wszystko wyrabiamy na gładką masę. Dodajemy letnie masło i dalej wyrabiamy, aby wszystko dobrze się połączyło. Miskę z ciastem przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Tortownicę smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą lub wykładamy papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. W tym czasie nastawiamy piekarnik na 175°C i robimy kruszonkę. Masło,cukier i mąkę i mieszamy,aż składniki zaczną się zlepiać. Po wyrośnięciu na ciasto wykładamy pokrojone truskawki i posypujemy kruszonką. Pieczemy około 35-45 minut. Jeśli ciasto zacznie się szybko rumienić, wierzch można przykryć papierem do pieczenia.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz