Przepis :
-1/2 kg mąki
-180 gr cukru pudru
-200 gr miodu
-1/2 kostki margaryny
-1 jajo
-1 łyżeczka sody oczyszczonej
-opakowanie przyprawy do pierników
lub
- przyprawy korzenne utarte w moździerzu (cynamon, goździki, imbir, kardamon, gałka muszkatołowa, ziele angielskie ) -Cynamon w proporcji powinien przeważać.
Mąkę przesiać. Miód, margarynę i cukier puder podgrzewać w garnku cały czas mieszając. Po schłodzeniu połączyć z mąką i resztą składników. Wyrabiać aż ciasto będzie lśniące i plastyczne.
Wałkować na grubość ok. 0,5 cm. Foremkami wykrawać pierniczki i i układać na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Piec ok. 10 min. w temperaturze 150 stopni C.
Pierniczki przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku. Po kilku dniach skruszeją. Posmarować lukrem lub polewą i dowolnie ozdobić.
Smacznego! :)
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz