poniedziałek, 4 marca 2013

Pierniczki



Przepis :



-1/2 kg mąki

-180 gr cukru pudru
-200 gr miodu 
-1/2 kostki margaryny
-1 jajo
-1 łyżeczka sody oczyszczonej
-opakowanie przyprawy do pierników 
lub
- przyprawy korzenne utarte w moździerzu  (cynamon, goździki, imbir, kardamon, gałka muszkatołowa, ziele angielskie ) -Cynamon w proporcji powinien przeważać.




Mąkę przesiać. Miód, margarynę i cukier puder podgrzewać w garnku cały czas mieszając. Po schłodzeniu połączyć z mąką i resztą składników. Wyrabiać aż ciasto będzie lśniące i plastyczne. 

Wałkować na grubość ok. 0,5 cm. Foremkami wykrawać pierniczki i i układać na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Piec ok. 10 min. w temperaturze 150 stopni C.


Pierniczki przechowywać  w szczelnie zamkniętym słoiku. Po kilku dniach skruszeją. Posmarować lukrem lub polewą i dowolnie ozdobić.

Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz