Składniki (wychodzi 7-8 gofrów prostokątnych lub dużo kwiateczkowo – serduszkowych):
-1 jajko
-50 g masła (ćwiartka kostki 200g! czasem oszukują i jest 170g)
-1 szklanka + 1 czubata łyżka mąki
-2 czubate łyżki cukru pudru
-1 pełna szklanka (taka szklanka jak po nutelli) mleka i jeszcze odrobina
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-szczypta soli
-olej
Przygotowanie:
masło rozpuścić: albo w kąpieli wodnej w filiżance, a filiżanka w rondelku z wodą, postawionym na gazie, albo w rondelku po prostu
włączyć gofrownicę – niech się grzeje
W misce lub garnku umieścić mąkę, cukier, jajko, sól, proszek, mleko i roztopione masło, po czym całość zmiksować dokładnie
Nagrzaną gofrownicę posmarować delikatnie pędzelkiem umoczonym w oleju
Chochlą nalewać ciasto do gofrownicy i czekać aż się goferki upieką
Czynność nr 5. powtarzać tak długo, aż nam się ciasto nie skończy
moja opinia
Podawać standardowo – jak nad morzem, czyli: bita śmietana, dowolne owoce, cukier puder, dżem, czekolada roztopiona, dowolne polewa lub oczywiście na sucho.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz