poniedziałek, 4 marca 2013

Witajcie!

Postanowiłam stworzyć tego bloga dla osłodzenia Wam życia. :) Będę wstawiać co jakiś czas różne przepisy na coś dobrego. Tutaj macie przepis na Makowiec drożdżowy:





Ciasto:

- 1 kg mąki
- 50 g drożdży
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- 18 łyżek mleka (3/4 szklanki)
- 1 kostka margaryny
- szczypta soli


Masa makowa:

- 1 kg maku
- 200 g cukru
- 100 g margaryny
- 3 jajka
- olejek migdałowy
- 1/2 szklanki miodu
- rodzynki
- orzechy


Ciasto:


Drożdże utrzeć ze śmietaną. Margarynę roztopić, całe jajka ubić z cukrem, dodać drożdże, margarynę, mąkę, mleko, sól. Ciasto zrobić na noc i wystawić w chłodne miejsce.



Masa makowa:


Mak sparzyć i pozostawić na 12 godzin. Odcedzić na sicie, zemleć na maszynce z gęstym sitkiem, dodać żółtka ubite z cukrem, roztopioną margarynę, roztopiony miód, pianę z białek i bakalie. Na drugi dzień ciasto podzielić na 6 części, rozwałkować na prostokąty o grubości 1 cm, nałożyć masę makową, zwinąć i pozostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte makowce smarujemy jajkiem i pieczemy ok. 1 godzinę w średnio gorącym piekarniku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz